sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Toko buustia - MM-tiimiä, PiirM & koulutusta

Kunnon Toko buusti päälle ja kyllähän on treenittävää ja ajateltavaa syntynyt.
13.-14.9 viikonloppu vietettiin aina aurinkoisessa Tuorlassa MM-tiimin leirillä. Viikonlopun kouluttajana meillä oli Mari Leiviskä. Kyllä mainio porukka, aurinkoinen sää, hyvä koutsi ja maailman paras Raw tekivät viikonlopusta niin onnistuneen. Mitäpä siihen muuta lisäämään.

Lauantai aloitettiin isojen kisojen tyyliin kehään tuloilla läpi tavaroiden, ihmisten, koirien ja aploodien. Raw tuntui keräävän kierroksia taputuksista kovasti, mutta se kohdisti kierrokset siihen sivulla kulkemiseen ja pompahteli siinä mun mukana. Ensimmäinen kerta meni paremmin kuin odotin, keskittyi tosi hyvin eikä vilkuillut. Seuraavalla kerralla pikkaisen piti vilkasti massan läpi tultuaan mestat läpi. Mutta äärettömän hyvin se selvisi! Omalla osuudella otin ruudun bongauksen ja juu, eihän siinä näyttänyt olevan mitään ongelmaa. Mitä nyt työsti omaan hullun hauskaan tyyliinsä - kesärenkailla liukkaalla tiellä ja siinä sitten jännität pysyykö se tiellä vai luisuuko ojaan.. ;) Ajatuksena mokailuun, voisin pysäyttää ja käydä konkreettisesti viemässä koiran ruutuun, eikä uutta lähetystä/korjausta tulisi ns. lennosta.

Myöhemmin työstettiin ohjattua - tai lähinnä merkin merkityksen nostamista ja kapuloista luopumista. (Niihin kun on niin helppo jäädä kiinni) Nähtävästi mun oma treeni oli tässäkin tuottanut tulosta ja Rawn oli tosi helppo luopua kapuloista. Tätä voisi työstää juurikin niin, että välillä merkin takana olisi yllärinä lelu. Liikkuri voisi myös kapuloiden viennin jälkeen käydä taputtamassa merkkiä (tai takaa) vahvistaakseen sen suorittamista. Korppikotka tuli taas esille tässä kapuloiden vienti episodissa. Sen rikkomiseen voisi kokeilla koiran lähettämistä merkille myös kesken liikkurin kapuloiden viennin. Samoin voisi ns. kokeilla "häiritä" koiraa herkuilla sen odottaessa - minä itse tai joku muu. Toisin sanoen, koiran keskittyminen vietäisiin ruuasta luopumiseen korppikotkailun sijaan. Tätä on ehdottomasti testailtava. Hyviä ajatuksia.

Sunnuntai aamu aloitettiin kisamaisella setillä, joka ei vaan saanut olla "kisamainen" vaan sen piti sisältää, joku juttu. Meidän "juttu" oli ruudun bongaaminen ja sen onnistuessa palkkaus siitä. Tämän alle otettiin luoksari (läpi) ja seuraamista, niin ettei ruudulla käyty vaan muualla, jotta veto olis vahvempi muualle kuin ruutuun ja sitten piti onnistua bongaamaan suht pitkältä nurtsikentältä se ruutu. Luoksari oli hyvä, perusasentokin varsin korrekti. Seuraaminen oli.. öhöm - noh, pomppiva, painava koira, pitkä nutrsi ja kumisaappaat - mitä se nyt voi olla? No mahtavalla asenteella varustettua epätasapainoista astelua ;) Tuo asenne on niin kultaa, en haluasi siitä murustakaan pois, mutta tasapainoa pitäisi löytää. Ruutuun löysi sivusta sisään pienellä flänkillä, veto oli sinne luoksarimestoille. Otin vielä uudestaan ennen lopullista palkkaa, jotta sain onnistuneen toiston. Tässä lähetin koiran lennosta, mutta olisin voinut pysäyttää liikkeen, ennen uutta lähetystä, jotta saan koiran ajattelemaan. Kokeilinkin tätä seuraavan viikon treeneissä samanlaisessa tilanteessa - ajattelua(?) varmaan saatiin aikaan, mutta kokeen alle ei ollut ihan paras veto, koska seuraavaksi paikka muuttui aivan eteen (jota sitten taas korjattiin lätkällä). Katsotaan sitten pidemmällä tähtäimellä tuottaako tämä parempia suoraan juoksuja ruutuun.Iltapäivällä tehtiin tunnaria, joka oli edellisenä iltana oman vuoron ulkopuolella tehtynä ollut yhtä suurta pajatsoa. Vääriä kapuloita nousi vähän liikaa putkeen. Ilma oli sopivasti lämmin ja vähän hiki jo kävelyn jälkeen (yksi ongelmista - hiki tunnarissa ja luukku auki) Oma vuoro aloitettiin tunnarilla (ei niin iso hiki) ja kappas oli oikein hieno tunnari. Treeni myös lopetettiin juoksemisen jälkeen (isompi hiki) tunnariin ja juu vähän meinasi luukku unohtua auki, mutta ei paha ollenkaan, teki oikein hyvää työtä. Voih huoh, eihän se ongelma tässä tietenkään esille tullut. Mutta ajatuksena oli purkaa hajutyöskentely ulos liikkeestä ja saada siihen vahvistusta ja kokemusta koiralle lisää. Eli vain läjiä ja useampia omia siellä joukossa ja muita ihan pelkkää hajutyöskentelyä vahvistavia harjoituksia.

Näiden tunnareiden välissä mietittiin sitten perusasentoja. Tai niitä pomppuja ja mun jalasta kääntämisiä (siis ottaa tukea mun vasemmasta jalasta omalla vasurillaan ja kiepauttaa itsensä sivulle) Noh, eihän se tietenkään niitäkään nyt tehnyt, vaan hyvin korrekteja siistejä perusasentoja. Kädellä auttaminen + suhina näytti toimivan hyvin, eikä vienyt vauhtia. Joten sitä varmaan jatketaan jossain määrin. Samoin voisi tehdä perusasentoja sellaisena tsemppi-hetsitreeninä.

Seuraavalla viikolla oli vuorossa Nuorten koirien Tokoringin koulutusta Jessicalla. Tosin Raw ei treenannut tässä vaan sen vuoro oli seuraavalla viikolla, mutta toisten treenien katselu ja kuunteleminen on myös hyvin opettavaista.

Viikonloppuna oltiin Uudenmaan Piirinmestaruuskokeissa. Raw ei nyt treenitauosta johtuen ollut valmis mitenkään päin EVL:ään joten osallituttiin VOI:hin. Päivän tuomarina VOI:ssa oli Ossi Harjula. VIDEO kokeesta.

Paikkamakuu alkoi hieman yllättäen ja viimeisenä koirana (7) en ollut varma jaetaanko ryhmät kahteen, ei jaettu ja pikapikaa kehään. Raw katseli ympärilleen ja jouduin vähän huomauttamaan kun käveltiin makuu paikalle, eli ei ollut ihan mukana. Hyvin tippui alotuksessa maahan, aavistuksen vinoon - katsoi mua kasvoihin ja siis nojautui poispäin nähdäkseen - tämä näkyy siis myös makuuasennossa. Ilme oli piiloon mentäessä ja tultaessa hyvä, korvat pystyssä. Tosin palatessa näin, että oli vetänyt toisen etusen alleen ja sen myötä kevyt keikahdus hieman toispuoleiseksi. Voi pöh näitä. Luotan, että se kyllä pysyy, jos kukaan ei sitä uhkaa, mutta nuo asennon vaihtelut on niin tylsiä. Tuomaria ei tämä haitannut, vaan koira makasi "riittävän hyvin" kuten koko rivistö.
PAIKKAMAKUU 10
SEURUU 8,5  - Asenne oli niin kiva, mutta pomppii ja painaa (odotettavissahan se oli, en voi parilla treenillä tätä muokata)
ISTUMINEN - 9 - Taas sitä asenneseuraamista ;) muuten ihan jees.
LUOKSARI - 9,5  - Jätössä (olin melkein toisessa päässä) etutassun korjaus. Lähti liikkeelle vähän epäröiden, mutta lähti ja kiihdytti epäröinnin jälkeen kuitenkin. Stoppi ihan ok, ei niin napakka kun treeneissä, mutta parempi varmaan näin (kyynärille) maahanmeno oli kiva, mutta sivulle käänsi itsensä mun jalasta tukea vasurilla ottaen.
RUUTU -  10 - Pitkä siirtymä luoksari paikasta, kerroin matkalla, että mennään tekemään ruutu ja yritin kävellä niin kumarassa, että bongailisi kenttää, toin merkille merkin takaa ja taisi bongata ruudun. Lähti ainakin hyvin suoraan ja eteni suoralla linjalla loppuun saakka. Ennakoi stoppia jonkin verran (mut eipähän lentänyt ruudun läpi). Odotti hyvin maahan käskyn (jipii ;)) Hyvä loppuseuruu, ei tainnut ennakoida.
HYPPYNOUTO - 9,5  Otti kontaktin ennen lähetystä, mut ponnasi turhan kaukaa (hyppytekniikkaa...) Selvisi kuitenkin esteestä. Ei rullannut tassuilla kapulaa, mutta suulla rullasi, työtapaturma?
METSKU -  10  - Nippanappa kontakti ennen lähetystä. Nätti nosto. Kolisutti vähän takaisin tullessa, mut onneksi pitää päätä pystyssä, niin pysyy hyvin suussa. Sivulle hyvin, mutta se istuutuminen on hidas. Takapuoli ei laskeudu maan kamaralle samassa vauhdissa muun liikkeen kanssa.
TUNNARI - 9 - Voih.. Korppikotka, vähän nosti silmiä ennen lähetystä. Ja siellä se sahasi rivistöä suu auki.. eikä tietenkään saanut tarkennettua hajua, ei onneksi nostelluy tai arvonut ennen kuin sai kohdennettua ja toi oikean.
KAUKOT - 10 - Takajalat pysyi kyllä, mutta seisomiset ei olleet mun makuun ihan puhtaita, jätti toisen tassun alleen. Mutta ihan kiva asenne ja hyviäkin vaihtoa, ottaen huomioon, että kun oli jo niin hiki!
KOKONAISVAIKUTUS - 9

Ja sieltähän heltisi kokonaisuutena 303p. KP ja VOI luokan luokkavoitto, ohoh. Meidän joukkueen muutkin koirtakot takoi tasaisen hyvää tulosta.  No ehkä vähän vaisu ilmaisu, ykköstuloksia ja omien luokkiensa palkintosijoja ;) Niin Hiiden Haukuille pokattiin PiirM joukkueKultaa!

Seuraavalla viikolla päästiinkin Nuorten koirien Tokoringin kanssa osallistumaan Jessican treeniin.
Tehtiin  kolmen liikkeen palkaton setti ensin. Annoin Jessican valita meidän liikkeet, jotka oli ruutu, Z ja metallihyppy. Ruutu sujui hyvin. Sitten Z:ssa tuli aika voimakkaita pomppuja esille. Asennot oikein, mutta tippui asentoon ja mun kävellessä vielä pois, siirsi toista etusta sekä seisomisessa että  istumisessa. Tämän ei voi antaa muodostua tavaksi. Sitten hyppynouto. Hukkasi kapulan mattoon ja siinä etsintähässäkässä missasi takastulo hypyn. Uusittiin ja onnistui. Ja eipä kolissut nyt enää kun hyppy on mukana.

No mutta sitten itse asiaan. Tunnarin kimppuun. Tehtiin pitkä rivi ja koira aivan kapuloiden eteen makaamaan, nameja jalkojen väliin - annan syödä ne ja sitten hyvin rauhallisesti ohjaten rivistöä pitkin etsimään. Voi miten rauhallisesti ja maltillisesti Raw työstikään, olin niin hämmentynyt, mutta toki iloinen, että tämä onnistui. Tätä toistettiin ja selvästi tuoreet ihmishajut lisäsi haastetta huimasti, mutta selvisi niin hienosti näistä. Tehtiin vielä normitunnari liikkuroituna joka oli hyvä ja vielä esteen yli hypäten tunnari, joka onnistui hyvin sekin. Siinä tosin oli jo vaikeampaa keskittyä. Nyt siis rivistöjä kehiin, makuulta rauhassa syöden aloitukset ja myös normi tunnareihin maahan ruokaa ensin, lupa syödä ja sitten vasta tunnareille - nyt mennään näillä ja luulen, että otetaan mukaan ruuan etsimistä ihan etsimisharjoituksena, josko se suun kiinni laittaminen alkaisi onnistua paremmin kaiken muun ohella.. Tärkeää olisi myös muistaa olla itse vähän maltillisempi kehuessa ja muutenkin mun pitäis alkaa opetella hillitympää kehumista ja opettaa sen olevan ok myös koiralle. Pientä malttia mukaan ;)

Lyhyessä ajassa on nyt mietitty asioita niin kovin auki, että koko teksti tuntuu pelkältä pinta raapaisulta kokonaisuudessa. Mutta Tokoilut on siis buustattu ihan kunnolla liikkeelle ja tekemistä riittää paljon. Mutta mikäs tässä on tehdessä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti