lauantai 23. helmikuuta 2013

Haaste otettu vastaan

Hanna heitti meille haasteen ja tässä vastauksia esitettyihin kysymyksiin

Tässäpä kysymyksiä (vastatkaa kaikkien koirien osalta, jos löytyy useampi):
1. Mikä on se sinun koirarotusi ja miksi
Minulla ei varmaan ole mitään yhtä ja ainutta koirarotua, joka olisi yli muiden. Paimenet ovat kuitenkin tainneet raivata tietään mun sydämeen. Tosin joskus laumaan voi astua joku "ei-paimenkin".. Tällä hetkellä siis laumaan kuuluu shetlanninlammaskoira, kelpie ja bordercollie.
Ensimmäinen koirani oli vanhempieni minulle hankkima sheltti ja toinen samanlainen tuli jotenkin luontaisesti ensimmäisen rinnalle. Helppoja, pieniä ja käteviä harraskoiria. Kelpie ajatus taisi lähteä serkkuni lentävästä ajatuksesta ja siitä se sitten pikkuhiljaa jalostui yhä vahvemmaksi. Halusin shelttiä isomman ja monipuolisemman harrastuskoiran, myös lyhyt helppohoitoinen ja säänkestävä turkki oli ehdottomasti plussaa. Bordercollieta minulle ei missään nimessä pitänyt tulla koskaan - kun kaikilla oli selllainen - niin ei ainakaan koskaan minulla olis.. Niin, älä sano koskaan ei koskaan. Kaverin bc:ssä oli niin paljon hyviä ominaisuuksia, mitä toivoin omalle koiralleni. Niin yksi sellainen bordercollie pentu talllusteli mun sydämeen ja meidän ovesta sisään.

2. Mikä koiraharrastamisessa parasta ja miksi?
Se mieletön fiilis, kun yhteistyö koiran kanssa vaan toimii. Kun huomaa olevansa samalla aaltopituudella koiran kanssa ja kaikki on helppoa kuin tanssi - muu maailma häviää ja olemassa olet vain sinä ja sinun koirasi. Sen voi vaan tietää se - joka on sen itse kokenut.
On hyvin palkitsevaa myös saada jokin vaikea ja pitkään työstetty asia onnistumaan. Ihanaa on nähdä koiran silmistä se onnistumisen ilo ja riemu. Harrastus on tuonut mukanaan myös ihania ihmisiä elämään.

3. Mikä koiraharrastamisessa pahinta ja miksi??
Koiraharrastamiseen kuuluu, niinkuin muuhunkin harrastamiseen huonojakin päiviä, mutta ei ne taida ihan pahinta olla. Pahinta lienee ilkeät ihmiset, valitettavasti. Sitä toivoo, ettei ikinä itse vahingossakaan käyttäytyisi ketään kohtaan niin ikävästi. Tämä on kuitenkin mukava harrastus, jota tehdään omasta vapaasta tahdosta.

4. Mistä innostukseksi harrastamiisi lajeihin lähti?
Agilityn harrastaminen lähti liikkeelle 11-vuotiaana ensimmäisen oman koiran myötä. Paikkakunnalla järjestettiin agilityalkeiskurssi ja uteliaana halusin lähteä katsomaan millaisesta lajista oli kysymys. Koiran osoittautuessa taitavaksi agilitykoiraksi kiinnostus lajiin kasvoi. Tokoon tutustuttiin samoihin aikoihin ensimmäisen kerran. Lajia tehtiin jonkin verran, mutta silloin kiinnostusta ei löytynyt niin paljon. Myöhemmin kelpien tultua taloon, toko alkoi kiinnostaa huomattavasti enemmän ja motivoituneet ihmiset lajin parissa saivat kiinnostumaan lajista yhä enemmän. Toko avautui aivan uudella tavalla. Vesipelastus taas tuli kuvioihin Ricon rakkaudesta uimiseen ja vielä, kun huomasi koiralla olevan hyvät edellytykset edetä lajissa - niin kiinnostus vain kasvoi kasvamistaan.

5. Mikä koirassasi on parasta?
Brendassa on parasta sen rauhallisuus, helppous ja vaivattomuus. Se viettää tyytyväisenä eläkepäiviään poikien joukossa. Ricossa parasta (ja pahinta) on sen pyyteetön ja järjetön rakkaus omistajaansa, joka lienee kantanut tuota koiraa ylittämään itsensä. Myös tietty itsenäisyys ja varma omatoiminen toiminta on jossain asioissa eduksi. Raw:ssa parasta on sen iloinen elämän asenne. Rakkaus tekemiseen ja elämiseen sekä luontainen halu työskennellä lähellä ihmistä ovat varmaan sen parhaita puolia.

6. Mikä on koirassasi haastavinta?
Brenda pelkäsi nuorempana kovia ääniä. Kuulon heikkenemisen myötä Brendasta on tullut väloinpitämättömämpi ääniin ja elämä on huomattavasti helpompaa. Ricon eroahdistus on tuonut paljon haastetta arkielämään. Haasteena on myös toisissa asioissa itsenäisyys ja junamainen "minä tiedän" suorittaminen. Motivaatio ja viretilan hallinta ollut myös haastavaa Ricon kanssa. Raw:n kanssa haastavaa on jossain asioissa ollut saada se keskittymään ja ajattelemaan - tosin sekin on parantunut iän myötä - myös kaiken ja kaikkien rakastaminen on tuonut haastetta treeniin. jotta koira ei olisi jokaisen vastaantulijan sylissä..

7. Minkä rotuista koiraa et ottaisi?
Niitä on varmaa paljon. En ottaisi koiraa, jolla todennäköisesti olisi terveysongelmia jalostuksen ja ulkomuodon vuoksi. Minusta ei varmaan myös koskaan olisi minkään turkkirodun hoitajaksi. Nytkin sheltin ja bc:n karvoissa on hetkittäin liikaa :D

8. Kuinka päädyit nykyiseen rotuusi ja tuleeko sinulle samanrotuisia jatkossakin?
Tähän onkin vastattu jo aiemmin 1.kysymyksessä. Kaikki koirani ovat paimenia ja kaikkien koirien hankinnassa on ollut oleellista löytää hyvät harrastuskoiran ominaisuudet omaava rotu, jolla on suhteellisen helppohoitoinen turkki. Tai turkkiajatus kasvoi oikeastaan kelpien myötä.. :) Jokaisen rotuinen näistä kolmesta voi aivan hyvin muuttaa kotiini tulevaisuudessakin.

9. Mitä tavoitteita sinulla on ja mitkä tavoitteet on jo saavutettu?
Suurimmat tavoitteet painottuvat tällä hetkellä Raw:iin. Raw tulee harrastamaan ainakin tokoa, agilitya (vepeä?). Tulokset tulee sitten kun on tullakseen, mutta päällimmäisenä tavoitteena Raw:n kanssa on luoda niin loistava pohja tokoa ajatellen, että se kantaa läpi vaikka minkämoisten häiriötekijöiden ja saan usein nauttia siitä harrastamisen parhaudesta ja upeasta iloisesta yhteistyöstä tuon koiran kanssa. Toivotaan myös agilitykentillä löytyvän yhteinen sävel ja tekemisen riemu. Ricon kanssa on tuloksellisesti saavutettu kai jollain mittapuulla paljon, muuta tekemisessä on vielä paljon saavuttamatonta.

10. Oletko oppinut virheiden kautta, esimerkki?
Olen! Eikö me kaikki olla? Virheet opettaa aina. Esim. Ricon ollessa ensimmäinen varsinainen tokokoira, laji esiteltiin koiralle mielestäni täysin väärässä valossa. Opeteltiin liikkeet luokka kerrallaan ja opeteltiin nimenomaan liikkeet. Nyt panostus on asenteessa, motivaatiossa ja mielentilojen luomisessa. Liikkeet tulee vain siinä sivussa, eivät pääosassa.

11. Jos koirasi osaisi puhua, mitä se sinulle ensin sanoisi?
Brenda sanoisi, että "Ruokaa? Syökö joku? Onko minullekin ruokaa? Rapsutuksia sitten..!"
Rico: "Et hylännyt minua tänäänkään, huh mikä helpotus! - taidan ottaakin sitten päikkärit.."
Raw: "Ihanaa,Ihanaa, ihanaa, elämä on ihanaa! Raw rakastaa kaikkia!" tai "mitä sä teet? mä autan sua? mitä me tehdään? mikä tää on? miten tätä käytetään? miksi vesi liikkuu tuolla ämpärissä noin nopeaa? kuka peilistä katsoo?"

"Ohjeet haastetuille: jokaisen haastetun tulee vastata niihin 11 kysymykseen, jotka haastaja on esittänyt ja postata ne blogissaan. Valitse sitten uusi haastateltava ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä jolta sait haasteen.!

Jahas, heitetään siis haaste eteenpäin ja valitaan uhreiksi Maija, Heli ja Mira :)

Tässä teidän kysymykset: (vastatkaa kaikkien koirien osalta, jos löytyy useampi):
1. Mitä koiria sinulla on ja miten koirasi päätyi sinulle?
2. Mitä lajeja harrastatte ja miksi juuri nämä lajit?
3. Ikimuistoisin tapahtuma koirasi/koiriesi kanssa?
4. Mitä muuttaisit koiraharrastusmaailmassa, jos se olisi mahdollista?
5. Omat koulutusperiaatteesi?
6. Onko sinulla jotain toteuttamatonta koirarotuun tai harrastuslajeihin liittyviä unelmia?
7. Koirasi omalaatuisia tapoja?
8. Mitä muuttaisit omassa rodussasi yleisesti?
9. Mitä koiraharrastus on sinulle opettanut?
10. Onko jokin laji, jota et ikinä harrastaisi ja miksi?
11. Koirasi/koiriesi motto?1 kommentti: